5 ting du kan slippe, som gør dit ADHD parforhold nemmere.

Slip de ting, du ikke kan ændre i dit ADHD parforhold og pas på Jeres relation. Mød din kæreste med ADHD med en forståelse, som styrker Jer begge.

Når du har en kæreste med ADHD, kan det mærkes i dit parforhold. Ifølge ADHD-foreningen viser tallene i statistikken, at skilsmisseraten er langt højere, når der er ADHD involveret. Det findes der ikke noget entydigt svar på, da det at have ADHD rummer flere problematikker, som også giver sine aftryk i et ADHD parforhold, hvor en eller begge parter har det. 

En typisk ting som desværre går hånd i hånd med et ADHD parforhold, er et højt frustrationsniveau. Ikke kun hos din kæreste med ADHD, men også hos dig som pårørende. Frustrationerne er desværre helt normale, da din kæreste med ADHD har symptomer, som også kommer til udtryk i spændingsfeltet mellem ham og dig (og ikke bare dig, men alle andre mennesker). I et ADHD parforhold er det klassisk at din kæreste med ADHD ikke kan leve op til dine forventninger – og måske overordnet har svært ved forventninger overfor neurotypiske mennesker, fordi man som neurodivergent har svært ved den sociale kode, som neurotypiske ubevidst navigere efter i sociale sammenhænge. 

Sandheden er, at mange af frustrationerne kan du vælge ikke at beskæftige dig med. Simpelthen ved at anskue tingene på en anden måde. Livet er for kort til at dvæle ved det, som vi kan ændre. Jeg vil gerne dele 5 ting som du bør slippe og lade dig inspirere af, så du kan passe på dig selv og jeres ADHD parforhold.

1. Sæt forventninger ned til Jeres ADHD parforhold

Den bedste ting du kan gøre for dig selv, din kæreste med ADHD og parforhold er at sætte dine forventninger til ham ned. Han har ADHD, som er en kognitiv funktionsnedsættelse. Det er et mentalt handicap – en hjerneskade sammenlignet med en neurotypisk hjerne. Hvis du har samme forventninger til ham, som du har til dig selv, vil du hele tiden blive skuffet. For der vil være ting, han nok aldrig bliver god til. Din kæreste med ADHD gør det bedste han kan, ud fra de forudsætninger han har. Med det sagt vil der hele tiden være et udviklingspotentiale hos din kæreste, så længe Jeres parforhold opfylder de rette ”vækst-betingelser” for sund udvikling i Jeres relation. Tag evt. en snak om hvilke forventninger i har til hinanden som kærester. Selvom din kæreste måske ikke har nogen, må du gerne have forventninger, som opfylder en bestemt standard i jeres hverdag. Men vær realistisk og byg på i et tempo, som begge kan følge med I. husk på at det at sætte sine forventninger ned, ikke er ensbetydende med, at du ikke må forvente noget overhovedet. Stå ved dine følelser og del dem med ham. Sæt dine grænser og vær tydelig, når du gør det. Det er sundt for dig, din kæreste og jeres parforhold.

2. Hold igen med bebrejdelserne af din kæreste med ADHD

Det kan være nemt at ty til bebrejdelser overfor hinanden, særligt i situationer, hvor du fx kan føle dig svigtet over, at din kæreste med ADHD har glemt noget vigtigt i har aftalt eller noget andet betydningsfuldt, som du mener han mangler indføling i. Når man ikke føler sig retfærdigt behandlet eller gjort uret, er det en normal forsvarsmekanisme at gå til angreb med en bebrejdelse. Måske oplever du, at det er noget i begge gør. I udgangspunktet kan du aldrig ændre på nogen, ved at gå til angreb, heller ikke når det skyldes ADHD i parforholdet. Du kan ikke ændre andre, så bebrejdelserne vil alligevel være spildt. De bidrager kun til den dårlige stemning, som måske allerede er forgiftet af negative følelser, du føler, han har budt dig.

Mit råd at gøre op med disse bebrejdelser og tage ansvaret tilbage. Din kæreste med ADHD kan aldrig gøres ansvarlig for, hvordan du har det alligevel. Dine følelser er altid dit eget ansvar. Så i stedet for at fortælle ham, hvad han gør forkert, så bliv ovre i dig selv. Fortæl ham i stedet for, hvad hans adfærd gør ved dig. Når du deler ud omkring, hvilke følelser der starter ovre hos dig, starter du en følelsesmæssig kobling i mellem Jer og invitere ham til at interessere sig for dit følelsesliv. Det vil være meget nemmere for ham at lytte til – og han vil være mere motiveret for at ændre adfærd, for ikke at gøre dig ked af det – fremfor at undgå at få at vide, hvad han hele tiden gør galt.

3. Undgå at stille urealistiske krav til din kæreste med ADHD

Bebrejdelser kan være normalt i alle parforhold - særligt i ADHD parforhold kan der opstå mange anledninger til bebrejdelser. Når du forstår din kæreste med ADHD, kan det få en positiv betydning på Jeres kommunikation - herunder også mængden af bebrejdelser.

Din kæreste med ADHD har måske et helt erfaringskatalog bag sig, hvor utilpassede krav har spændt ben for ham i hans liv. Det er svært at tilpasse sig krav, hvis man som udgangspunkt ikke har kompetencen, hvilket er en kerneudfordring i ADHD, da det er en opmærksomhedsforstyrrelse. Det kan være svært at sætte sig ind i, hvis ikke selv man lider af det. Din kæreste har måske været vant til at imødekomme alle krav, fordi det var forventet af ham. Han og hans omgivelser har måske ikke selv haft indsigt i det handicap det er, at have ADHD.

Det, der ofte følger med at få diagnose, er en ny bevidsthed og ofte vil der løbende komme et maskefald, da det ikke længere vil give mening for din kæreste med ADHD at opretholde en facade, hvor han har styr på det hele udadtil. Her kan du hjælpe dig selv, din kæreste og dit ADHD parforhold ved at tilpasse de krav, som du naturligt stiller din kæreste, for at have den rolle han har i dit liv. Jeg siger ikke, at du ikke må stille krav til din kæreste, for det skal vi kunne som mennesker, der indgår i relation til hinanden. Det handler om at stille de rigtige krav. Undgå at stille krav til hvordan han bruger sine penge, hvis du allerede har indsigt i at han bøvler med manglende impulskontrol i indkøbssituationer grundet hans ADHD. I stedet for kan man tilpasse kravet, så du måske har hovedansvaret for Jeres fælles økonomi og han får et begrænset ansvar, hvor han ikke kan fejle hårdt, eller ikke kan stilles til ansvar for en alvorlig omstændighed. På den måde fordeler I jeres ressourcer bedre i Jeres ADHD parforhold, du spiller dig selv god, og han bliver ikke efterladt med et ansvar, han er udfordret på at kunne mestre grundet sit handicap.

For at blive god til dette, kræver det indsigt gennem psyko-edukation hos Jer begge. Så ved I begge, hvad i har med at gøre.

4. Øv dig i at sige pyt og kom videre

Det bedste du kan lære dig selv, er at acceptere og slippe det, du ikke kan ændre. Når du har forståelse for din kæreste med ADHD og hvad et mentalt handicap indebærer, er der pludselig en forklaring på, hvorfor ting omkring din kæreste med ADHD er anderledes og virker ulogiske.

Det er en gave at kunne sige pyt, til det du ikke kan ændre. Hverdagen kan nemt blive fyldt op med ophobet frustration, for ting din kæreste med ADHD overser eller ikke kategoriserer som vigtig. Lær at sig pyt til de ting, din kæreste ikke bliver god til. Når du gør det, kan du begynde at tænke i andre måder, hvor Jeres samarbejde kan blive bedre. Ikke nok med at du vil føle dig mindre frustreret, det kan også styrke båndet i Jeres parforhold, da din kæreste muligvis vil føle sig set og anerkendt for sit mentale handicap.

Bliv bedre til at sige pyt til de ting, din kæreste med ADHD ikke bliver god til.

5. Slip din gamle måde at strukturere dagen på

Når du ved at du og din kæreste med ADHD har forskellige måder at opfatte hverdagen på, så vil du hjælpe dig selv ved at slippe de gamle måder at tænke på. Begynd at gøre Jeres hverdag handicap venlig. Hvis du er i tvivl om, hvor du skal starte henne, så kan I starte med at indrette jeres liv stressreducerende. I et ADHD parforhold vil begge parter være sårbare for stress, hvis i deler hverdag og stifter familie. Så det vil logisk give mening. Find hjælpemidler der kan hjælpe med overblik og hvad du ellers oplever som udfordrende i Jeres hverdag.

Vær kreativ og søg efter løsninger, hvis I ikke selv kan komme på dem. Regn med at du som pårørende, bliver nødt til at tage ansvaret for at få gjort hverdagen simpel og nem. Det er den måde hvorpå du kan passe på dig selv og passe på dit ADHD parforhold.

Skab simpel daglig struktur som er let at overtage for din kæreste med ADHD

Afrunding

Husk på at alt det du slipper, skal du ikke længere bære surndt på mere. Det giver dig bedre fleksibilitet i dit følelsesliv at slippe de ting du ikke kan ændre. Er ADHD en del af din hverdag, er det en gamechanger at slippe alt det, der ikke gavner dig eller din kæreste med ADHD, så der er plads til flere positive stemninger og til de ting, som rent faktisk er værd at diskutere og sætte fokus på. Husk på, at det du fokusere på, får du mere af.

Kunne du tænke dig at vide mere om dette eller har du brug for råd og vejledning til at navigere i dit ADHD parforhold? Så kontakt mig her. Jeg kan hjælpe dig som pårørende til din kæreste med ADHD, med mestringsstrategier og håndtering af de klassiske udfordringer, du eller I kan opleve.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *