Om NLP

Neuro Lingvistisk Programming (NLP) er en sammensætning af det bedste indenfor psykologien – eller i hvert fald ifølge dens grundlæggere Richard Bandler og John Grinder, der startede NLP’ens udvikling i 1970erne.

Bandler og Grinder NLP'ens udviklere

Richard Bandler er en amerikansk forfatter og opfinder indenfor genren “personlig udvikling”. John Grinder er en amerikansk lingvist, forfatter, ledelseskonsulent, underviser og foredragsholder. Sammen har de modelleret forskellige eksperter indenfor de psykologiske områder, som har været i deres interesse. 

Hvad er NLP

Neuro linngvistisk programming

Terapien indeholder en bred favn af teknikker og øvelser, som har rødder fra psykologi, kognitivisme, meditation og hypnoterapi. Terapien i dens form er baseret på sprogbrug og sprogets antagelse, vores sanser som vi forskelligt oplever verden igennem, og gamle tillærte mønstre som udgør vores adfærdsmønstre.

Teorien er stadig under udvikling og forholdsvis ny, og anses fortsat som værende i kategorien alternativ behandling.

NLP kan minde en del om kognitiv terapi og coaching (Coachingens start i Danmark er baseret på NLP’ens principper).

Jeg anvender NLP i mine samtaler og teknikker bl.a. i form af gulvøvelser, hvis der ikke anvendes hypnoterapi. Samtidig kombinerer jeg også NLP i mine hypnosesessioner.

Mere om NLP

Overbevisninger

For at skabe vedvarende forandringer hos mine klienter, er det nødvendigt at finde gamle begrænsende overbevisninger frem, som kan fastholde og vedligeholde den problemfyldte tilstand. En Amerikansk psykolog Robert Dilts, har udviklet tidslinjeterapien, som en måde at kunne bevæge sig frit i tid og rum, for at søge tilbage til gamle overbevisninger i skabelses øjeblikket. Det er muligt at tilføre ressourcer og dermed forandre begrænsningerne til støttende overbevisninger der fremmer målet for klienten. Det er en metode jeg anvender i mine sessioner såfremt der er behov for det.

De neurologiske niveauer

Robert Dilts har i 1970’erne skabt en model for systemisk forandring, som han kalder for De neurologiske niveauer. Niveauerne man beskæftiger sig med er hhv. omgivelses-niveau (altså sted og medmennesker), adfærds-niveau, evne/færdigheds-niveau, værdi-niveau, overbevisnings-niveau, identitets-niveau og spirituelt-niveau (se illustration),  Med denne model er det muligt at identificere på hvilket niveau dit problem blev skabt, og dermed finde frem til på hvilket niveau du kan løse dit problem.

Det jeg elsker ved NLP’en er netop denne systematiske tilgang, fordi det er simpelt at anvende og analysere. De neurologiske niveauer kan også arbejdes med i tidslinje terapi, hvor man kan bevæge sig frit på alle niveauer i tid og rum og tilfører ressourcer i forskellige opfattelsespositioner.

Niveauerne kan også anvendes som forstærkning af målsætning og har også en motiverende effekt. 

Opfattelsespositioner

Afsnit kommer

Metaprogrammer

Afsnit kommer

HVORFOR NLP

NLP er let tilgængeligt at anvende i forhold til mange andre terapiformer, og kan derfor være nemt at overtage og anvende for klienter selv til deres personlige udvikling. NLP kan være løsningen på mange personlige problemer og udfordringer, fx: vægttab, depression, angst, stress, uhensigtsmæssige vaner, afhængighed, kommunikationsevner, selvværd, selvtillid etc. Det bruges også som mental træning, for atleter o.a.

Udover benyttes NLP også i andre sammenhænge, bl.a. indenfor salg, ledelse og kommunikation.

NLP åbner for mange muligheder i mange sammenhænge og det er simpelt at anvende for næsten alle mennesker. 

Nlp'ens forudsætninger

  1. Kortet er ikke det samme som landskabet – vi har hver vores model af verden.
  2. Respekt for andres model af verden
  3. Betydningen af din kommunikation viser sig i den respons du får.
  4. Der findes ikke fejltagelser – kun feedback.
  5. Der er en positiv hensigt bag enhver adfærd.
  6. Mennesker har alle de ressourcer, de har brug for, for at nå deres mål.
  7. Det er mig, der styrer mit sind og dermed mine resultater. 
  8. Fleksible mennesker har et fortrin frem for mindre fleksible. 
  9. Enhver situation indeholder flere valgmuligheder, så hvis noget ikke virker – så gør noget andet.
  10. Modstand er et tegn på utilstrækkelig rapport.