Myter og fakta om hypnoterapi

Jeg støder ofte på spørgsmål, baseret på forskellige forestillinger om hvad hypnose er, og hvordan sådan en behandling egentlig foregår. 

Ofte er det falske forestillinger, baseret på dét indtryk, et show med hypnose kan give publikum. Eller spørgsmål der kan opstå af uvidenhed eller mystificering omkring emnet. Faktum er, at hypnoterapi hører under kategorien alternativ behandling, og det i sig selv, kan rejse en masse spørgsmål for nogle.

Derfor har jeg valgt at svare på de oftest stillede spørgsmål, som du kan læse mere om lige her. 

Du vil måske indse, at hypnose ikke er så mystisk endda!

Nej du mister ikke kontrollen over dig selv, under en behandling i hypnoterapi, hos mig. Du vil stadig være i bevidsthed og i 100% kontrol.

Nej. Det man oftest ser i et show, hvor en hypnotisør får en person til at agere som en kylling, er iscenesat underholdning. Publikummet der deltager på scenen, er udvalgt efter hypnotisørens vurdering af personernes evne til at tage imod hypnotiske forslag og ordre, samt deres ønske om at være på scenen. For at dette lykkes, skal personen da selv have lyst til at performe og være under hypnotisørens kontrol. Jeg udfører ikke show hypnose eller iscenesættelser af falske eller underholdende tilstande, hverken i min klinik eller andre steder.

Hypnoterapi har et terapeutisk formål, og er baseret på hypnotiske forslag efter klientens ønske og efter klientens indre ressourcer, som klienten under trancetilstanden har frit valg til selv at tage til sig eller lade vær. Hypnoterapien tager udgangspunkt i klientens problemstilling.

Showhypnosen er anderledes fordi den er baseret på at underholde et publikum og fordi den iscenesætter en eller flere personer der har valgt at komme i hypnose, med det formål. Altså har det ikke noget terapeutisk formål. De folk der bliver udvalgt til at være på scenen, er udvalgt efter deres høje suggestibilitets-evne (evne til at tage imod forslag), under en udvælgelses proces, foretaget af hypnotisøren. De personer der kommer under denne showhypnose, har derfor selv et underliggende ønske om, at gøre dette.

Nej, man sover ikke. Man kommer i en trancetilstand, som bevæger sig i flere lag.

Så fortæller du mig det ikke. Du har til enhver tid dit frie valg, også selvom du er i trance og i fokuseret tilstand. Når vi er i kontakt med underbevidstheden, kan der dukke noget op, vi ikke var klar over, som kan fremme processen til den ønskede tilstand. Både almindelige ting og usædvanlige ting, som vi gennem vores liv har fortrængt. Vi er indrettet sådan, at vores sind arbejder med os og beskytter os – derfor vil du kun få erindringer og indsigt i ting, som du er klar til at være i.

Nej, du har til enhver tid mulighed for at stoppe sessionen, hvis det er dit ønske, og du bestemmer til enhver tid, hvilke informationer du vil fortælle mig. De forslag og anmodninger jeg måtte komme med undervejs, har du til enhver tid selv råderet over.

Som udgangspunkt ja, du er ved bevidsthed gennem sessionen og vil have klare erindringer af forløbet, som kan aftage over tid – lidt ligesom en drøm, der fortager sig i vores erindringer lidt efter lidt.

Ja, som udgangspunkt kommer ingen sovende i mål, med det de ønsker. Hypnoterapi er ikke et quick fix, og kræver derfor fortsat en vilje for at nå sit ønske. Men bare rolig, jeg vil holde dig aktiv og stille dig de nødvendige reflekterende spørgsmål, du må have behov for, for at give dig så store muligheder som muligt, til at nå i mål med, hvad du ønsker. Husk altid på, at du selv er ansvarlig for egne handlinger og forandring.

Som udgangspunkt, ja. Alle der har evnen til at sove, eller være i sine tanker mens man laver noget andet, kan komme i hypnose. Mennesker har forskellig modtagelighed overfor denne tilstand og til at tage imod hypnotiske forslag af forskellige årsager. Ved et forløb over flere gange, vil din suggestibilitet forøges (evne til at tage imod forslag), og derved blive mere effektivt end tidligere.

Faktorer der kan medvirke til lav suggestibilitet, kan være en stærk modstand, et uafklaret ønske om målet eller en mismatchende kemi mellem terapeut og klient. Sørg derfor for at mærke efter om kemien med din nye terapeut virker for dig – så du på den måde undgår at spilde din tid og penge, på den forkerte behandling.   

Så bliver det i værste tilfælde en lang og dyr session! Ej spøg til side – falder man i søvn, vågner man op igen, ligesom ved en ganske almindelig lur. Min personlige erfaring siger, at det kun sker i meget sjældne tilfælde. Men ja, hypnose er en meget behagelig og afslappende tilstand.

Har du gjort op med dig selv, hvad det vil sige at være i trance eller i hypnose? Tilstanden er fokuseret og rolig – og kan minde om den tilstand, vi falder i, når man fx dagdrømmer, kører bil, er på ”auto-pilot”, mediterer eller forstadiet til når vi sover.

Hypnoterapi har, som så mange andre ting, ikke 100% garanti for, at du får det, du ønsker. Behandlingens resultat er en kombination af kemien mellem behandler og klient, klientens egen motivation samt terapeutens dygtighed. Klienten har til hver en tid selv ansvar for eget liv efterfølgende og står til ansvar for egne handlinger. Mærk efter om du har tillid til din terapeut. Hypnoterapien er et effektivt redskab til at nå i mål og fremskynde forandringen.

Har du øvrige spørgsmål, er du til hver en tid selvfølgelig velkommen til at kontakte mig, og jeg svarer med glæde på dine spørgsmål.