Vi kender det stort set alle sammen … i en travl hverdag, hvor vi har mange ting i luften, sniger det sig ind på sidelinjen. Før vi ved af det, er det flyttet ind og følger os som en trofast makker gennem vores dag. Måske den særligt kommer til udtryk i bestemte situationer. Ja det er stress jeg mener!
Ifølge statistikken fra WHO fortæller den os, at 430.000 danskere, svarende til 10-12%, oplever symptomer på alvorlig stress hver dag
(kilde: http://www.stressforeningen.dk/stress-og-statistik/)
Det betyder at det kan være svært at opdage. Optakten til at det eskalerer er mere og mere normal i blandt os end vi tror. På den måde kan det også være udfordrende at hjælpe hinanden. Min opfordring er derfor at du er særlig opmærksom på at passe på dig selv, da du er den eneste der egentlig rigtig kan mærke efter. Begyndende stress er trods alt et stadie, hvor du kan nå at sætte ind og ændre kurs, før det tager fart.
Før vi ved af, kan vi være fanget i vores eget hamsterhjul …
Travlhed og begyndende stress påvirker vores hverdag i sådan en grad, at vi ofte tyr til de nemme valg. Vi vælger måske ofte nogle løsninger, som ikke er helt hensigtsmæssige. Selvom vi godt ved, hvordan vi burde agere. Vi kan derfor være tilbøjelig til at forsømme os selv og vores helbred i kampens hede. Også selvom vi gør det med en god intention.
Når en stresset tilstand vinder over din handlekraft
Gode beslutninger og hensigtsmæssige handlinger, når vi prøver at lave en livsstilsændring såsom vægttab, kan komme bagerst i køen. Til trods for at det er et mål der har stor værdi for os, og et mål der måske har været øverst på prioriteringslisten længe! Du kender måske godt den følelse. Følelsen af brandslukning, træthed, dårlig planlægning og mangel på overskud. Hvis ikke nu, så måske periodevis. Det er HELT normalt, kan jeg trøste dig med. Men faktum er, at vi tager dårlige beslutninger når vi er stressede eller har begyndende stress. Så hvordan skal man kunne lykkes med sit vægttab og sin livsstilsændring, hvis dette er et vilkår?
Formålet med dette blog indlæg er, at give dig gode råd til, hvordan du selv kan mindske stress i din travle hverdag. Så DU har de allerbedste forudsætninger for at komme i mål med det, du drømmer om. Så du kan få din drømmekrop! Så du kan få en sund livsstil, som giver dig vedvarende energi og et godt helbred. Lige meget om har børn, som har brug for din opmærksomhed – eller har et arbejde, som gør dig træt af forskellige årsager. Eller at du bare er et sted i dit liv, hvor du af en eller anden årsag er i ubalance og det udmynter sig i et negativt stressmønster.
Så læs videre her …
… jeg vil nu dele 9 trin, som fører dig i bedre balance og mindsker din hverdags stress
1. Søvn
Tager du din søvn alvorligt? Du skal sove i mellem 7-8 timers søvn, for at have energi nok til en hel dag. Du belaster altså dit immunforsvar og dit nervesystem, når ikke du får søvn nok. Det er en grundregel, så du får et bedre flow og kan følge med gennem din dag – og undgår at komme i ubalance.
2. Gå ture hver dag
30 minutters bevægelse dagligt er rigtig godt for helbredet. Det kan faktisk være al mulig slags motion, så hvis det passer dig bedre med en løbetur, svømmetur eller noget helt tredje. Som en fast del af din hverdag, vil du kunne mærke et løft i dit humør og overskud. Du vil også opleve en naturlig trtæhed i dinn krop efterfølgende, som medvirker til at din søvn kan blive bedre.
3. Natur
Sørg for at komme ud i naturen og oplev at være tæt på træer og planter. Bor du i byen, kan du med fordel trække ud i de naturrige områder, hvor der er færre mennesker og mindre bil os. Naturen påvirker os mennesker på en positiv måde. Hvis du ikke allerede dyrker dette i din hverdag, vil du måske lægge mærke til, hvordan dine tanker kan geare helt ned, når du vælger at bruge dit nærvær i denne setting.
4. Meditation
Husker du at trække stikket en gang i mellem? Meditation kan gøres alle steder, du har mulighed for at være i ro. Det hjælper dig med at skabe fredshormoner og give dig en pause i løbet af dagen. En pause som din alene tid. Du kan tage 5 eller 45 minutter? Der er ingen regler … du skal gøre det, som er bedst for dig og din planlægning. Der findes heller ingen ”rigtige” måder at meditere på, så den klassiske fordom om, at du slet ikke må tænke på noget undervejs, er slet ikke sand. Du kan finde et hav af måder at gøre det på. Youtube er din ven og der kan du finde et hav af meditationer helt gratis både på dansk og på engelsk.
Du kan også vælge at gøre det lige inden sengetid og dyrke noget dyb ro eller lingende. Integrer det på en måde så det bliver nemt for dig.
5. Superfoods
Sørg for at få noget mad som indeholder vitaminer og mineraler dit sind og din krop har brug for. Husk at superfoods ikke kan stå alene, det skal stadig understøttes af, at din kost er sund og varieret. Du kan altså ikke leve af fast food og supplere op med superfoods, hvor meget det så end kunne friste. Har du brug for en oversigt over, hvad superfoods er, kan du følge linket her https://iform.dk/sund-mad/superfood
6. Vejrtrækninger
Husker du at trække vejret gennem din dag? Ja selvfølgelig gør du det, fjollet spørgsmål. Men husker du de dybe indåndinger, som du langsomt trækker helt ned i maven? Og langsomt puster ud igen? Det er de vejrtrækninger, der giver dig helt ro i systemet. Prioriter at få det gjort én gang om dagen, hvor du sætter 10-15 minutter af til det. fx mens du vasker op eller noget andet der gør, at du kan have fokus på din vejrtrækning samtidig. Og mærk hvilken forskel det gør for dig og dit nervesystem. Personligt dyrker jeg altid vejrtrækningsøvelser, når jeg er på toilettet. Det er min særlige alenetid, hvor jeg husker at genfinde roen, på en travl arbejdsdag.
7. Dagslys
Kom ud i dagslyset hver eneste dag. Brug fx dine pauser i arbejdstiden på at komme udenfor og sanse lyset. Sid evt. med lukkede øjne mod solen og forestil dig at dit centrum i din pande suger al lyset ind i dig. Dine celler og hormoner har brug for lyset til at balancere dig. Så husk det. Det er gratis ?
8. Taknemmelighed
Minder du dig selv om, hvilke ting du er taknemmelig for? I en travl hverdag, kan vi have det med, at tage vores omgivelser for givet. Simple ting som at have tag over hovedet, en blød seng at sove i og at få mad hver dag, glemmer vi som oftest at værdsætte.
Gør det til en vane at huske dig selv på 5 gode ting der er sket for dig i løbet af dagen der gik, når du børster tænder eller lægger dig i din seng. Det er en fantastisk måde at slutte din dag på.
9. Vær din egen ven
Ja, som overskriften siger … så det at være sin egen ven et vigtigt element, når du skal passe på dig selv. Og er der noget vi skal, lige meget hvilken tilstand eller situation vi står i, så er det at passe godt på os selv. Der er ingen andre der gør det som udgangspunkt.
Konfronter derfor din indre kritikker og tal pænt med en venlig stemme til dig selv. fortæl dig selv nogle positive og kærlige bekræftelser. Det sætter en højere kvalitet for din dag. Det er dit mindset du arbejder med og dit selvværd som styrkes. Du kan læse meget mere om mindset ved at følge dette link: https://www.juliekrag.dk/2020/04/30/mindset/
Passer du godt på dig selv, har du også meget bedre overblik over, hvad der sker med dig, når du har begyndende stress. Det betyder du kan gribe dig selv tidligere og ikke lade din adfærd løbe af med dig. Det er så vigtigt, når vi gerne vil opretholde vores overskud og energi til at tage gode beslutninger for os selv, som gavner vores personlige mål. Ikke mindst når vi også gerne vil være noget for andre, som vi holder af.