PDA strategi guide til pårørende: 9 strategier man som pårørende kan støtte en person med PDA

Pårørende guide PDA strategi

Som pårørende kan man nemt føle sig magtesløs over hvordan man kan hjælpe eller støtte en nær-stående person med vanskeligheder grundet PDA-profil. Det handler ikke ”bare” om struktur og rammer og forventninger, det handler i høj grad også om hvordan man indretter omgivelserne efter de positive tiltag, da tiltagene i sig selv vil være utilstrækkelige, hvis de står alene. 

En pårørende guide

For at du som pårørende kan støtte en person med PDA, er bevidste strategier hensigtsmæssige. Derfor har jeg lavet en pårørende guide til PDA, så du bedst muligt kan støtte og være den del af omgivelserne, der gør en positiv forskel.

PDA strategi 1: Reducere krav til et minimum

Nedsæt alle unødvendige krav, når og hvis det er muligt. Det skaber tryghed og nedsætter angst og unødvendig stress. At mindske krav er første skridt til at guide dig som pårørende mod et sundere miljø, da for høje krav er roden til mere mistrivsel. At skabe et roligt stress reduceret miljø omkring personen med PDA, er en hensigtsmæssig strategi som pårørende, da det kan påvirke Jeres relation positivt.

PDA Strategi 2: En samarbejdende tilgang guider dig igennem PDA’ens modstand

Vær opmærksom på hvordan du tiltaler og skaber retning i din kommunikation. Den rette kommunikatyions strategi kan omgå PDA’ens fastlåshed og mindske den indre modstand hos personen med PDA. Det fordrer, at du som pårørende er lige og lægger op til et positivt samarbejde, fremfor en kommunikation virker kommanderende og hunser rundt med andre. På den måde støtter du ikke bare op hos en person med PDA, som pårørende styrker du også Jeres relation i mellem Jer.

PDA Strategi 3: Stil krav indirekte og undgå direkte krav

Fordi man vil skabe et sundt liv med sunde betingelser i sit miljø, betyder det ikke at man kan fjerne alle krav. For der findes krav i alle gøremål, store som små igennem en dagligdag. Som pårørende kan du støtte ved at kommunikere kravene indirekte, da det kan mindske den modstand, personen med PDA ellers ville få af at få kravet stillet direkte.

Det er endnu en kreativ PDA strategi, som virker i rigtig mange henseender og noget man som pårørende kan øve sig på. det kan ende med at blive en helt naturlig måde at man som pårørende kan støtte og hjælpe sin kære med PDA.

PDA strategi 4: Undgå potentielle stressfaktorer

Hvis du som pårørende ønsker at hjælpe med den fumdamentale årsag til, hvorfor PDA blev skabt i første omgang, så sæt sig ind i, hvad den bagvedliggende årsag eller diganose er, for at PDA blev et følgesymptom i første omgang. At kunne guide din kære igennem sin hverdag, med bevidsthed om egne stressore og hvordan men indretter sig stressfrit i sit liv, kan støtte en person med PDA grundlæggende i forhold til at mindske sine symptomer.

PDA strategi 5: Skærm personen hvis vedkommende får angst under et krav

Hvis du som pårørende opdager angst hos din kære med PDA, idet der stilles et krav, så guide din kære et sted hen, hvor der er trygt og roligt. Det er tryghedsskabende og en hensigtsmæssig måde at støtte perosnen med PDA på. Tilpas omgivelserne til at der er en udvej, hvis der bliver brug for det.

PDA Strategi 6: Identifcer triggers og forstå den ekstrem kravundgående adfærd

Som pårørende kan du bedst støtte en perosn med PDA, ved at forstå hvad det handler om og kende PDA’ens påvirkning på personen. Ved at søge viden kan du guide dig selv gennem PDA’ens natur og interaktion med omgivelserne. Du støtter bedst ved at forstå og anerkende din kære, når det er svært.

PDA Strategi 7: Bliv mester i at styre, reducere og skjule krav

Som pårørende stiller relationen med en person med PDA allerede krav til dine evner, for at gennemføre en dagligdag. Øv dig i at være kreativ til manøvrere gennem dagen ved både at styre kravene, reducere dem hvis mulig og skjule dem helt. Alt kan mindskes gennem formuleringer og præsentationer, så find ud af hvordan du bedst kan guide din egen ageren og gøren, så samarbejdet bliver hensigtsmæssigt for Jer begge.

PDA Strategi 8: Støt ved at skabe et sansemiljø, der fungerer.

Optimal sanseregulering kan nedsætte mange stresssymptomer og dermed mindske angsten. På sigt kan det mindske de følgesymptomer, som PDA er i sin grundlæggende form. For at støtte en person med PDA med dette, kræver det at du som pårørende sætter dig ind i psykoedukation om de udfordringer eller diagnoser, der ligger forud for PDA’en. Psykoedukationen kan du bruge som guideline for hvordan du skaber optimaler forhold og trivsel og god selvregulering, for din kære med PDA.

PDA strategi 9: Allier dig med fagprofessionelle

Terapi, rådgivning, mindfulness og meditation kan være den bedste støtte du kan give dig selv som pårørende til en person med PDA. Når du støtter dig selv kan du langt bedre evne at støtte dine omgivelser og din kære med PDA. Fagprofessionelle kan guide dig til at leve mere hensigtsmæssigt side om side med PDA og gøre Jeres fælles hverdag nemmere og sjovere.

Book en pårørende-samtale

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *